Ako si vieme pomôcť homeopatiou

22.02.2016 17:25

Milí priatelia,

rada by som sa s vami podelila o svoj článok, ktorý bol publikovaný v skrátenej forme v mesačníku Dobré zdravie ( február 2016 ).

 

Ako si vieme pomôcť homeopatiou

 

Homeopatia je viac ako 200 rokov stará liečebná metóda, ktorá v krátkej dobe dokáže nastoliť stav zdravia. Zakladateľom homeopatie je nemecký lekár Samuel Hahnemann ( 1755 – 1843 ), ktorý vypracoval princípy tejto liečby, popísal dávkovanie a výrobu liekov a ich účinok.

Homeopatiu môžeme využívať pri liečbe akútnych aj chronických ochorení. Založená je na princípe podobnosti. To znamená, že látka, ktorá u zdravého človeka vyvoláva určité príznaky, dokáže liečiť ochorenie s podobnými príznakmi. Napríklad cibuľa vyvolá pálivý výtok z nosa a očí, homeopatický liek Allium cepa vyrobený z cibule, lieči vodnatú nádchu so slzením. Spôsob prípravy zbavuje lieky toxických účinkov a prejavuje sa len ich liečebný efekt. Homeopatické lieky nemajú vedľajšie nežiaduce účinky, nevzniká na ne závislosť, vhodné sú pre všetky vekové kategórie vrátane dojčiat a tehotných žien, dajú sa kombinovať s klasickými liekmi.

Myšlienka liečenia osobnosti ako celku je základnou súčasťou klasickej homeopatie. Ľudská bytosť má určitý mechanizmus udržovania rovnováhy, ktorú Hahnemann nazval „vitálnou silou“, môžeme ju tiež označiť ako „obranný mechanizmus“ a „imunitný systém“. 

Homeopatické lieky pôsobia ako katalyzátor, energia lieku stimuluje vitálnu silu tak, aby sa organizmus vyliečil sám.

Tieto lieky nepotláčajú obranný mechanizmus a nedochádza k jeho oslabeniu. Správna homeopatická liečba nielen vylieči symptómy, ale tiež pacienta privedie do celkového harmonického stavu. Pacienti často po liečbe povedia, že sa cítia lepšie ako pred ochorením. Ak je podporená vitálna sila človeka, imunitný systém si rýchlo a ľahko poradí s každou infekciou, vírusom, bakteriálnym ochorením. Každé ochorenie je reakciou na preťaženie organizmu, stres a neschopnosť vyriešiť životnú situáciu. Vtedy oslabené telo ľahko podľahne akejkoľvek nákaze. Homeopatia lieči prvotnú príčinu, nie iba dôsledok.

Homeopatické lieky neobsahujú účinnú látku ale informáciu, ktorá podporí vitálnu silu. Napríklad, ak sa prejeme, máme ťažký žalúdok, miernu nauzeu a nedokážeme stráviť toľko potravy, klasická medicína ponúka tráviace enzýmy v tabletkách, ktoré „strávia“ jedlo v žalúdku. Urobia prácu za nás. Ale homeopatický liek NUX VOMICA podporí celý tráviaci systém a v krátkom čase ( niekedy pár minút ) začne produkovať viac tráviacich enzýmov. Organizmus si ľahko poradí s preplneným žalúdkom a nastáva rýchla úľava.

Homeopatia je veľmi úspešná pri liečbe chrípky. Na toto vírusové ochorenie môžeme použiť množstvo liekov. Čo je dôležité pri výbere toho správneho lieku? Okrem fyzických prejavov aj mentálny stav pacienta. Napríklad ak máme podať GELSEMIUM, človek je veľmi unavený, slabý, bez energie a s pocitom ťažoby. Ani oči nedokáže mať otvorené. Ak je dieťa v tomto stave, často prespí väčšinu dňa, prikryté, sťažuje sa na únavu a bez pocitu smädu. Každá aktivita je príliš náročná. Ide o chrípku so zimnicou, mráz behá po chrbte hore a dole. Tečie z nosa priehľadný hlien a bolí hrdlo. Často sa chorý sťažuje na bolesť hlavy v oblasti záhlavia, ktorá sa šíri až do čela. Najvýraznejším symptómom je ale celková slabosť a únava.

Veľmi častým liekom na chrípku hlavne u detí je BELLADONNA. Ochorenie začne veľmi náhle vysokou teplotou. Koža je horúca, tvár červená ako oheň a rovnako aj všetky sliznice, oči sklenené so zväčšenými zreničkami. Deti sú často nepokojné, počas spánku môžu mať aj halucinácie. Po homeopatickom lieku začne postupne klesať teplota, dieťa je pokojnejšie a ďalší deň sa dolieči.

Medzi ďalšie „chrípkové lieky“ patrí Arsenicum album, Eupatorium perfoliatum, Nux vomica, Bryonia alba, Pulsatilla, Aconitum napellus, Rhus toxicodendron a ďaľšie. Každý z týchto liekov má iný charakter symptómov a iný mentálny obraz.

Homeopatický liek APIS MELLIFICA je vyrobený zo včely medonosnej. Ako všetci vieme, poštípané miesto je opuchnuté, červené, bolesť je pichavá a pálivá, zlepšená studenými obkladmi. Liek pomôže pri akomkoľvek probléme, ak je charakter bolestí podobný. Môže ísť o bolesť hrdla, alergickú vyrážku, konjunktivitídu, opuch kĺbu a iné. Vždy sa pacient bude sťažovať na pálivú a pichavú bolesť zlepšenú chladom, postihnuté miesto bude červené a opuchnuté.

 

ARNICA MONTANA je liek prvej voľby pri každom úraze, stomatologickom zákroku, pooperačnom stave. Jej pôsobenie je priam zázračné. Raz som tento liek použila pri jednej náhodnej návšteve pohotovosti. Len čo som prichádzala, všimla som si mladého muža na smrť vystrašeného, bledého so studeným potom na tvári a v šoku. Mala som pocit, že ten človek o chvíľu zomrie. Dlhšie som sa premáhala, keďže som nechcela zasahovať do práce lekárov, ale keď sa nič nedialo, nevydržala som a tomuto zranenému mužovi ( mal ťažkú zlomeninu ruky ) som podala Arnicu 200 CH. Ešte ani nedocmúľal globulku a z tváre mu zmizla úzkosť, prestal sa potiť a po pár minútach sa začal so mnou rozprávať o nepríjemnom úraze. Dokonca žartoval. Potom ľahšie zvládol ošetrenie zlomeniny. Pôsobenie lieku bolo pre neho zázrakom.

Homeopatické lieky účinkujú veľmi rýchlo. Čím je stav vážnejší, tým skôr nastáva zlepšenie. Silná bolesť hrdla sa po vhodne podanom lieku zmierni aj o 80% do 2-3 hodín. Pri prechladnutí cítime zlepšenie do 24 hodín, liečba prebieha pomalšie. Spomínam si na prípad kožného ochorenia herpes zoster u 5-ročného chlapčeka. Kvôli bolesti nemohol hýbať hlavou, herpetický výsev mal veľmi veľký a bolestivý na pravej strane krku a rýchlo sa šíril. Rodičia navštívili aj kožného lekára, ktorý chcel chlapčeka hospitalizovať. Ja som mu predpísala homeopatický liek RANUNCULUS BULBOSUS a rodičia sa rozhodli, že počkajú s klasickou liečbou. O 3 dni mi mamička prekvapená a šťastná telefonovala, že je nadmieru spokojná, synovi sa na krku vytvorili chrasty, ktoré na druhý deň opadali. Na koži zostali len fľaky. Kožný lekár nevychádzal z údivu, vraj takúto liečbu ešte nikdy nevidel. Herpes zoster sa klasicky lieči aj mesiac, pričom bolesti postihnutého miesta sú veľmi nepríjemné a niekedy pretrvávajú celý život.

V homeopatii používame v súčasnosti okolo 6000 liekov, asi 50 základných liekov môže poznať každý človek a pomôcť si tak v jednoduchých akútnych stavoch. Samozrejme chronické ochorenia by mal vždy liečiť vyštudovaný profesionálny homeopat. Každému, kto sa chce zaoberať homeopatickým liečením bežných chorôb, odporúčam, aby sa prihlásil do krátkeho kurzu homeopatie. Takéto kurzy organizujú viacerí profesionálni homeopati na Slovensku, zastrešení Slovenskou akadémiou klasickej homeopatie v Bratislave, v Nových Zámkoch, v Levoči a v Košiciach. Byť v spojení s profesionálnym homeopatom je dôležité aj z toho dôvodu, že sa je na koho obrátiť v prípade, keď je potrebné overiť si správnosť svojho rozhodnutia a podania homeopatického lieku pri liečbe rodinného príslušníka.

 

Hahnemann, $ 12 Organon homeopatickej liečby:

„Chorobou narušená životná sila vyvoláva ochorenia. Vonkajšie prejavy choroby, ktoré naše zmysly dokážu vnímať, vyjadrujú všetky vnútorné zmeny, teda všetko chorobné narušenie vnútornej sily a tým aj celú chorobu“.

 

Mgr. Silvia Trojanovská, SAKHom.  www.homeopatia4u.com

                                                        www.akademiahomeopatia.sk