BOLESTI HRDLA A ANGÍNA

02.10.2018 17:11

Homeopatia má výsostné postavenie pri liečbe rôznych akútnych stavov. Pri podaní správneho homeopatického lieku pri bolestiach hrdla alebo angíne, symptómy ochorenia výrazne ustúpia do 24 hodín. Homeopatický liek nezabíja baktérie ani vírusy, ale podporí imunitný systém veľmi rýchlo a tým sa ich organizmus zbaví.

Bolesti hrdla a angína:

  • Symptóm vírusovej alebo bakteriálnej infekcie.
  • Spôsobené zatekajúcimi hlienmi.
  • Pri streptokokovej infekcii je často vyššia horúčka, výraznejšie bolesti, opuchnuté lymfatické uzliny.
  • Mononukleóza – vírusová infekcia s ťažším a dlhším priebehom ochorenia a s veľkými bolesťami hrdla, opuchnutými mandľami. Často je súčasťou hepatitída.

Prehľad homeopatických liekov pri liečbe bolestí hrdla a angíny:

 

   ACONITUM NAPELLUS

   Rýchle sa šíriaci zápal takmer všetkých slizníc. Symptómy prichádzajú náhle vplyvom šoku, psychického alebo fyzického ( prudká zmena  teploty, studenými nápojmi, vplyvom vetra ). Náhla bolesť hrdla s pocitom suchosti, pálenia. Hrdlo veľmi červené.

www.homeopatia4u.com/products/aconitum-napellus-prilbica-modra/

 

 

   BELLADONNA

   Akútne stavy Belladonny začínajú náhle, často s vysokou horúčkou a intenzívnymi fyzickými symptómami. Tvár je červená, horúca, oči lesklé, zreničky rozšírené, ruky a nohy studené. Zapálené sliznice sú veľmi horúce, až pália a výrazne červené. Bolesť je pulzujúca. Akútna hnisavá tonzilitída, horšia na pravej strane.

 

 

   MERCURIUS SOLUBILIS

   Opuchnuté hrdlo, bolestivé prehĺtanie, hrubo povlečený jazyk s odtlačkami zubov. Kovová chuť v ústach, zapáchajúci dych. Nadmerná tvorba slín, slinenieZhoršenie v noci. Citlivosť na teplo a zimu, výrazné potenie. Bledá tvár, škvrnitá koža, priehľadná ako mramor, páchnuce výtoky.

   Mercurius biniodatus – ľavostranný.

   Mercurius protoiodatus – pravostranný.

 

 

   PHYTOLACCA DECANDRA

   „Rastlinný mercurius“. Výrazná bolesť hrdlatmavočervené sfarbenie, horšie na pravej strane.  Bolesti v hrdle ako od „horúcej páliacej gule“. Bolestivý opuch krčných uzlín, únava, bolesti celého tela, zimomrivosť. Bolesť pri koreni jazyka pri jeho vyplazení. Zhoršenie teplými nápojmi.

 

 

   LYCOPODIUM CLAVATUM

   Bolesti v hrdle horšie na pravej strane, alebo začínajú vpravo a šíria sa doľava. Zlepšenie teplými nápojmi alebo teplým jedlom.  Chuť na sladké, výrazné nafúknutie po jedle.  Celkové zhoršenie medzi 16.00 a 20.00 hodinou.

 

 

   LACHESIS MUTUS

   Bolesti hrdla horšie vľavo, alebo sa šíria z ľavej mandle na pravúPocit plnosti v hrdle, sťažené dýchanie, dusenie sa pri zaspávaní alebo jedení. Príznaky sa zhoršia teplými nápojmi, ľahšie sa prehĺta suché jedlo, najhoršie je prehĺtanie naprázdno.  Zhoršenie ráno po prebudení. Hrdlo je purpurové, krvavo sfarbené. Odpor k dotyku v oblasti hrdla.

 

 

   LAC CANINUM

   Zápal je raz na jednej strane, potom na druhej, strany sa striedajú.  Bolesti v hrdle sa šíria do uší. Jeden z hlavných liekov na záškrt. Tonzilitída. Zlepšenie studenými nápojmi.

 

 

   HEPAR SULFUR

   Hnis v hrdle, silný opuch mandlí.  Podráždenosť, výrazná zimomrivosť, zhoršuje každý závan vzduchu a prievan. Pocit, že v hrdle je trieska, pichavé bolesti. Zhoršenie studenými nápojmi, zlepšenie horúcimi a celkovým teplom. Pacient túži byť celý zabalený a v teple.   Silné potenie.

 

 

   APIS MELLIFICA

   Hrdlo je červené, opuchnuté.  Bodavé, pálivé bolesti sa zmiernia chladom a studenými nápojmi. Jazyk je opuchnutý, čapík tiež, vyzerá ako naliaty vodou.  Pacient nie je smädný. Červené opuchnuté oči.

 

 

   BAPTISIA

   Mandle sú tmavé, purpurovočervené, často bezbolestná angína.  Symptómy prichádzajú náhle, stav sa rýchlo zhoršuje. Vysoká horúčka, malátnosť, bolesti tela, nezaberá Belladonna. Jazyk je opuchnutý, pokrytý hnedým povlakom, páchne z úst.  Pacient môže prehltnúť tekutinu, ale nie tuhú stravu.

 

 

Mgr. Silvia Trojanovská, SAKHom.