Chronický kašeľ u detí

17.01.2016 18:22

 

Najčastejšími bežnými ochoreniami u detí sú prechladnutia a kašeľ. Ak stav nie je vážny, detský organizmus si s tým ľahko poradí. Problém nastáva, ak sa ochorenia často opakujú a stanú sa chronickými. Neustále užívanie antibiotík vedie k celkovej oslabenej imunite a často k astme. V tomto momente sú rodičia zúfalí  a napriek dodržiavaniu všetkých rád lekárov sa stav dieťaťa často nezlepšuje. Sú nútení pravidelne navštevovať alergologické ambulancie a denne podávať lieky svojim deťom. S takýmito prípadmi som sa v mojej homeopatickej praxi stretla veľmi často. Niekedy stačí podať jeden liek a všetky chronické ochorenia sa pekne vytratia . Inokedy musím vystriedať niekoľko liekov a liečba trvá dlhšiu dobu. V každom prípade vedie homeopatická liečba k lepšej imunite a celkovému zdraviu.

Pri liečbe detí postupujeme rovnako ako u dospelých. Výberom najpresnejšieho lieku na daný stav. Dôležité sú symptómy ochorenia a rovnako aj psychický stav, emócie a povaha dieťaťa.

9-ročný chlapec kašľal skoro neprestajne už 4 roky. Diagnóza od alergológa znela: alergia na vzdušnú pleseň. Pri astmatických záchvatoch bol chlapec závislý od Ventolinu, bežného lieku, ktorý uľavuje od bronchospazmu a bežne sa predpisuje pri astme. Bez neho nemohol v noci spávať. Teraz po niekoľkých dávkach homeopatického lieku je chlapec zdravý, bez symptómov a Ventolinu. Pred liečbou mal tiež problémy s ušami - časté bolesti, zápaly očných spojiviek, tráviace problémy a bolesti hlavy. Každý mesiac bral antibiotiká, keďže dostal teploty a zápaly priedušiek. Keď nebol akútne chorý, každé ráno kašľal. Chlapec bol na vyšetrení veľmi milý, 2 hodiny pekne tichúčko sedel a počúval. Je veľmi citlivý, často plačlivý, rád sa mojká s maminkou. Mierne bacuľaté líčka, účes na ježka určite každého nabáda pohladkať toto milé dieťa. Veľmi sa potil pri pohybe, hneď ho ofúklo a začal kašeľ. Toto je typický prípad homeopatického lieku PULSATILLA, po ktorom sa veľmi rýchlo vyliečil, stal sa odolnejším a smelším. Prestal sa hanbiť, menej plače, nebolieva ho už hlava. Počas kontrolného vyšetrenia so mnou žartoval a bol oveľa otvorenejší. Rodičia sú veľmi spokojní s účinkom lieku. Teraz iné lieky nepotrebuje a má sa dobre.

Keď ku mne rodičia priniesli svojho 4-ročného syna Milanka, bol neustále chorý. V priebehu roka bral priemerne 8 -10 krát antibiotiká. Tento stav pretrvával viac ako 2 roky. Mal časté zápaly horných dýchacích ciest, obrovské mandle a množstvo hlienov. Niekoľkokrát absolvovali pobyt v nemocnici, keďže v noci sa dusil a nemohol dýchať. Mal chronický kašeľ, zdurené uzliny na krku, v akútnom stave mu páchlo z úst a veľmi sa potil. Bol veľmi zimomrivý. Symptómy jeho ochorenia ma nasmerovali k lieku MERCURIUS. Pre predpísanie lieku je veľmi dôležitá aj povaha dieťaťa. Milanko bol veľmi hnevlivý, vzdorovitý a vždy musel mať pravdu a posledné slovo. Často doma rozkazoval, rád diskutuje s dospelými a má svoj názor. Mal rád stereotypy, rovnako ukladal hračky, hojdal sa na rovnakej hojdačke... Veľmi rád v hre bojuje. Mentálny stav chlapca ma utvrdil v správnom výbere lieku. Pre rodičov to bol zázrak. Akútny stav sa veľmi rýchlo vyliečil a pri náznaku ochorenia dostal opäť liek. Milanko už 2,5 roka nebral žiadne klasické lieky a je zdravý. Jeho obrovské mandle sa zmenšili na normálnu veľkosť.  Aj keď stále rozkazuje, je miernejší a prístupnejší, rodičia si s ním ľahšie poradia.

Každé dieťa je osobnosť, má svoj svet, svoje priority a povahu. Ak homeopat lieči chronický stav, je dôležité všímať si okrem symptómov aj mentálny stav detí. Ak je všetko obsiahnuté v jednom lieku, potom je liečba vždy úspešná a ochorenia sa neopakujú.