HYSTERICKÉ SPRÁVANIE U DETÍ A HOMEOPATIA

30.08.2017 13:05

HYSTERICKÉ SPRÁVANIE U DETÍ A HOMEOPATIA

 

O problematickom správaní u detí vedia hlavne ich najbližší. Niekedy môže byť problém vo výchove a inokedy sa rodičia akokoľvek snažia, nevedia si poradiť ani pomocou rôznych rád od psychológov. Homeopatia ponúka výborné riešenie.

10 – ročné dievčatko malo pár rokov silné kŕčovité bolesti bruška, ktoré začínali často okolo pupka už ráno a boli sprevádzané výraznou plynatosťou. Pri týchto bolestiach bolo zúrivé, všetko jej vadilo, búchalo dvermi. Aj v iných situáciách mávalo výkyvy nálad. Vtedy ju nikto nevedel upokojiť. V priebehu pár sekúnd sa zmenilo z milého dievčatka na zúrivú a nekontrolovateľnú. Do týchto hysterických stavov sa dostala vplyvom malých podnetov. Napríklad keď sa jej na niečo spýtali, alebo musela niečo urobiť. Hotová hystéria. Keď sa upokojila, nevedela vysvetliť, prečo takto reaguje. Pri týchto „teatrálnych“ záchvatoch sa nevedela ani nadýchnuť, cítila tiež hrču v hrdle. V minulosti som jej odporučila niekoľko homeopatických liekov, ktoré jej pomohli a vyliečili iné problémy, ale hysterické správanie ostalo nezmenené. Až homeopatický liek Moschus jej veľmi pomohol. Jej reakcie na podnety sa úplne zmenili. Reaguje flegmaticky a vlastne ju nič nevytočí. Bolesti bruška zmizli, objavia sa len veľmi mierne pri strese a vtedy jej vždy zaberie Moschus. Predtým sa s bolesťami budila každé ráno.

Moschus patrí medzi najpoužívanejšie homeopatické lieky na hystériu. Pacient je úzkostný, má obavy o svoj stav a cíti, že by mohol zomrieť. Výrazná je veľká zloba a záchvaty zúrivosti. Hystericky omdlieva, omdlieva z emócií, z jedla. Fyzické problémy sú charakterizované spazmami kostrových a hladkých svalov. Liek vhodný aj na hysterickú astmu, palpitácie a kŕče v oblasti hrudníka a tiež brušné kŕče.

Dôležitým detským liekom, pre ktorý je typická vnútorná nespokojnosť a neustála túžba po zmene je Tuberculinum. Takéto deti nevydržia dlho na jednom mieste, sú hlučné, náročné, tvrdohlavé a prejavuje sa u nich hyperaktivita. Často u nich vidno črty chladnokrvnosti, deštruktivity a zlomyseľnosti, sú drzé a provokujú, neustále testujú hranice pravidiel. Môžu byť veľmi hnevlivé, násilné so sklonom biť ostatných. K trestom  a dohováraniu ostávajú ľahostajné. Sú problematické v kolektíve a ťažšie zvládnuteľné. Často je u týchto detí diagnostikované ADHD. K fyzickým problémom patria časté prechladnutia, zväčšené lymfatické uzliny a nosné mandle, opakované horúčky, bronchitídy, zápaly pľúc. Ťažký, krátky, častý, suchý a neustávajúci kašeľ je spolu s mentálny obrazom východiskom pre predpis tohto lieku. Tuberculinum je zároveň liek vhodný aj pre duševné zaostávanie u detí, dokonca aj pre autizmus.

3-ročný chlapček po MMR vakcíne celkom prestal rozprávať. Nedokázal počúvať rodičov, akoby nerozumel jednoduchým príkazom. Bol úplne nezvládnuteľný. Moju ambulanciu prevrátil na ruby. Zlostne rozhadzoval papiere po celej miestnosti po upozornení od mamky, aby poslúchol. Doma neprestajne pobehoval, skákal, jeho hra nemala zmysel. Po tomto lieku sa upokojil, začal spolupracovať s rodičmi, počúvať ich a rozviazal sa mu jazyk. Nástup do škôlky zvládol po ďalších dávkach lieku bez problémov. S deťmi sa pekne hrá a nie je s ním žiadny problém. Určite bude tento liek potrebovať aj v budúcnosti.

Každé dieťa je osobnosť, má svoj svet, svoje priority a povahu. Ak homeopat lieči chronický stav, je dôležité všímať si okrem telesných symptómov aj mentálny stav detí. Ak je všetko obsiahnuté v jednom lieku, potom je liečba vždy úspešná a ochorenia sa neopakujú.

Homeopatická liečba pomáha deťom prekonávať problémy v ich živote, vyrovnávať sa s rôznymi situáciami a zároveň posilňuje imunitný systém. Homeopatia vnáša do rodín pokoj, pohodu a lásku.

 

Mgr. Silvia Trojanovská, SAKHom.